Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
Sindirim sistemi sorunları her yaş grubundan kişilerde oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıklardan en yaygın olanı bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu oluşan kabızlıktır. Bebeklik döneminde bebekler yaşadıkları rahatsızlıkları ifade edemez veya dile getiremezler. Bu sebeple ebeveynler tarafından özellikle yenidoğan bebekler başta olmak üzere kabızlığa karşı hassasiyet gösterilmelidir. Kabızlık çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Ebeveyn ve bebek bakıcısı tarafından fark edilmediği ve uzun süre devam ettiği takdirde kabızlık, bebek sağlığını ciddi düzeyde etkiler.
Bebeklerde kabızlık genellikle katı gıdayla beslenme ve ek gıdaya geçiş döneminde ortaya çıkan bir problemdir. Bebeklerin katı besinlerle yeni tanıştığı dönem, sindirim sistemlerinde sorun yaratabilir. Yenidoğan kabızlık problemleri ise bebeklerin boşaltım sistemlerin tam gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Bebeklerin kabızlık sorunu yaşadığı ilk olarak bebeğin kaka yaparken zorlanmasından anlaşılır. Ancak bu tek başına kabızlık belirtisi değildir. Kaka yaparken zorlanmanın yanı sıra bebeğiniz gergin, sıkıntılıysa ve dışkısı katı ise kabızlık sorunu yaşıyor olabilir. Her bebeğin kaka yapma sıklığı birbirinden farklıdır ancak 3-4 gün aralığında kaka yapıyor ise bu da bir kabızlık belirtisi olabilir.
Bebeklerde Kabızlık Nedir?
Bebeklerde kabızlık, bağırsak sisteminde yavaşlamaya bağlı olarak kaka yapma aralığının seyrekleşmesi ve kaka yaparken bebeğin zorlanması durumudur. Kabızlık problemi yaşayan bebekler haftada 1 ya da 2 kez kaka yapar. Yetişkin bireylerde kabızlık problemi kolaylıkla anlaşılsa da bebeklerde anlaşılması güçtür. Özellikle anne sütüyle beslenen ve yenidoğan bebeklerde fark edilmesi daha zor olabilir. Bebekler sorunlarını ifade edemediğinden onların günlük yaşantısı ile boşaltım alışkanlıkları arasındaki ilişkinin düzenli olarak takip edilmesi, bu sağlık sorununun tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Bebeklerin karın bölgesinde sertlik olması, kasılmalar ve şişlik gibi durumlar kabızlığa işaret eder. Bebeğin sıkıntılı, huzursuz olması bunun yanında iştahsız olması kabızlığın bir belirtisi olabilir. Yenidoğan bebeklerde boşaltım esnasında zorlanma ve gaz sancısı yaşanabilir. Bebeklerde kaka sıklığı farklıdır bu sebeple dışkılama aralığından ziyade dışkılama esnasında yaşanan zorluğa dikkat edilmesinde fayda vardır.
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Anne sütünün sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Bu sebeple yenidoğan ve anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlığa pek rastlanmaz. Bebeklerde kabızlık oluşumunun en temel nedeni 6. aydan itibaren ek besinlere geçilmesidir. Bu sebeple 6. ay sonrasında kabızlık probleminin görülme sıklığı da artar. Anne sütüne takviye olarak verilen gıdaların bazıları bebeklerin sindirim sisteminde sorun yaratabilir. Bu noktada çocuk bakıcısı bebeklerin beslenmesine özen göstermelidir.
- Bebeklerin beslenmesinde inek sütü tercih edilmesi bebeklerde alerjiye sebep olduğu gibi kabızlığa da yol açabilir. Bu sebeple ebeveyn veya bakıcıların bebeklere 1 yaşını doldurana kadar inek sütü vermemesinde fayda vardır.
- Bebeklerin lif oranı yüksek gıdalarla beslenmemesi dışkılama da sorunlar yaratır. Lif bebeklerin boşaltım sistemini rahatlatan gıdalarda bulunur. İçerisinde lif barındırmayan katı gıdalar bebeklerde kabızlığı tetikleyebilir.
- Bebeklerin sıvı alımının yeterli düzeyde olmaması kabızlığa sebebiyet verebilir. Bebekler gün içerisinde sık sık sıvı gıda tüketmelidir.
- Ebeveynlerin sıklıkla tercih ettiği ek besinlerden olan mamalardan bazıları kabızlığa yol açabilir. Özellikle içeriğinde pirinç barındıran mamalar bebeklerde dışkılama sorunlarına sebep olabilir.
- Beslenme düzeni bebeklerde kabızlığa yol açtığı gibi çeşitli sağlık sorunları ve diğer etkenler de kabızlığın nedeni olabilir.
- Bebeğin çeşitli sebeplerle yaşayabileceği enfeksiyonlar, vücutta yüksek ateşle birlikte ishale sebep olabilir. Bunun sonucunda bebek sıvı kaybeder ve kabızlık ortaya çıkar.
- Bebeklerin psikolojik ve fiziksel koşulları sindirim sistemini etkileyebilir. Bebeklerde stres oluşturabilecek seyahatler ve sıcaklık değişimleri de kabızlığa yol açabilir.
Bebeklerde Kabızlık için Ne Yapmak Gerekir?
Bebeklerde kabızlığın önüne geçmek ve azaltmak için ebeveyn veya bebek bakıcısının dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bebeklerde ek gıdaya geçiş kademeli olarak yapılmalıdır. Bu sayede bebeğin sindirim sistemi yeni besinlere kolaylıkla alışır ve dışkılamada zorluk yaşanmaz. Ek gıdaların bir anda yoğun şekilde verilmesi bebeklerin bağırsak sistemini zorlayabilir.
Bebeklere 1 yaşına kadar keçi sütü gibi çeşitli hayvan ürünleri verilmemesi kabızlığa iyi gelir. Şeftali, patates, pirinç gibi meyve sebzeler yerine bebekleri armut, kayısı, kereviz gibi gıdalarla beslemek kakasının daha yumuşak olmasını sağlar. Bol su tüketimi bebeklerin kabızlık probleminin önüne geçmekte ve azaltmakta oldukça önemlidir. Eğer bebeğiniz anne sütü veya devam sütü alıyor ise içebildiği kadar su verilmesinde fayda vardır.
Bebekler ilk 1 yaş içerisinde ebeveyn ve bakıcıları tarafından ekstra ilgiye ve özene ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde kabızlık gibi sağlık sorunlarının önüne geçmek ebeveyn ve bakıcıların dikkatine bağlıdır. Bebekler bu kadar hassas ve narin iken onların sürekli yanında olan bakıcılarını seçmekte ebeveynler tarafından oldukça hassas bir konudur. Bakıcım Gelsin ebeveynlerin bu hassasiyetlerinde her daim yanındadır.
Güvenilir ve bebek sağlığında uzman bebek bakıcısı için Bakıcım Gelsin üzerinden sizlere en uygun bebek bakıcısını seçebilirsiniz. Bakıcım Gelsin bebek bakımında bilgili, bebeğinize en az sizler kadar önem gösteren profesyonel bakıcılar ile sizleri buluşturmayı amaçlar. Bu sayede sizler de bebeğinizin sağlık sorunlarıyla ilgili sizi bilgilendirebilecek ve kabızlık gibi durumları düzenli olarak takip edebilecek bir yardımcıdan destek alabilirsiniz.