Çocuk Bakıcısı Hangi Konularda Destek Sağlamaktadır?
0-3 yaş bebeklik dönemi ile okul öncesi çocukluk çağı olarak adlandırılan 3-6 yaş döneminde çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri son derece önemlidir. Çocukluk çağı ve özellikle okul öncesi dönem çocukların ileride nasıl yetişkinler olacaklarını şekillendiren bir süreçtir. Bu nedenledir ki çocuklarla ilgilenme konusunda birincil rolü üstlenen kişilerin bu konuda bilinçli olmaları önemlidir. Eski zamanlarda çocuklar geniş ailelerde büyükanne ve büyükbaba desteğiyle büyütülürken, günümüzde değişen toplum yapısı ile birlikte bu rol daha çok çocuk bakıcılarına düşer oldu. Çocuğunun bakımında bakıcı desteği almayı planlayan anne ve babaların çocuk bakıcısı kavramının ne olduğu ve nelerin bakıcının görevi kapsamına girdiği konularında bilinçli olması gerekir.
Çocuk Bakıcısı Kimdir?
Çocuk bakıcısı ebeveynlerin kontrolünde ve onların talepleri doğrultusunda belirli bir ücret karşılığında çocukların bakımını üstlenen kişidir. Çocuk bakıcılığı yapan kişilerin bunu bir meslek olarak görmesi önemlidir. Çocukların öz bakım ihtiyaçlarını karşılarken fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak yetkinliğe sahip olmaları gerekir. Çeşitli kurumlar ve üniversiteler bakıcı eğitimi vermektedir. Bu eğitimlere katılıp başarıyla tamamlayan kişiler “Çocuk Bakımı Sertifikası” alabilirler. Eğitimli bakıcı, çocuk bakıcılığı konusunda çok daha donanımlı ve güvenilir olur. Çocuk bakıcısının odak noktası çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve güvenliklerini sağlamaktır. Çocuk bakıcısı olacak kişilerin her şeyden önce çocukları çok sevmesi, enerjik, sabırlı ve güler yüzlü olması beklenir. Çocuk bakıcılığı yapmanın büyük sabır gerektiren bir iş olduğu şüphesizdir. Bu profile uygun kişiler en değerli varlığınız olan çocuklarınızı güven duygusu içinde emanet edebileceğiniz adaylardır.
Çocuk Bakıcısı Öz Bakım Desteği
Öz bakım becerisi temel olarak çocukların temizlik başta olmak üzere kişisel bakımlarını kendi kendine yapabilmelerini ifade eder. Diş fırçalama, kıyafetlerini giyip çıkartma, odasını ve eşyalarını toplama, yemek yeme, saçlarını tarama, tuvalet sonrası temizliğini yapma gibi konuların hepsi öz bakım gelişimine girer. Burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta öz bakım becerilerinin her yaş grubu için farklı olduğudur. Örneğin 3-4 yaş grubundaki bir çocuktan yemeğini kendi kendine yemesi beklenirken 4-5 yaş grubundaki bir çocuğun bunun yanı sıra sofra araç gereçlerini uygun şekilde kullanmaya başlaması beklenir. 5-6 yaş grubundaki bir çocuk iste sofra araç gereçlerini artık bir yetişkin gibi kullanabilir hale gelmelidir. Bir diğer örnek olarak 3-4 yaş grubundaki bir çocuk bağcıksız olan ayakkabıları kendisi giyebilirken, 4-5 yaş aralığındaki bir çocuk bağcıklı ayakkabısını yardım alarak bağlayabilir. 5-6 yaş aralığına gelindiğinde ise çocuk artık ayakkabı bağcıklarını kendisi bağlayabilir hale gelmelidir. Görüldüğü üzere öz bakım becerileri uzun bir sürece yayılır ve aşamalı şekilde kazanılır. Bakıcının görevi çocukların hangi yaşta hangi öz bakım becerisine sahip olması gerektiğini bilerek hareket etmektir. Aksi takdirde çocukların gelişimine uygun öz bakım desteğini sağlayamaz. Çocuğun yaşına uygun olan öz bakım ihtiyaçlarını onun sorumluluğuna bırakırken, yaş itibariyle desteğe ihtiyaç duyduğu konularda ona yardımcı olmalıdır. Bakıcının çocuğun öz bakımına hiç destek olmaması ne kadar yanlış ise, çocuğun kendi başına gerçekleştirebileceği öz bakım konularında ona sorumluluk vermemesi de son derece sakıncalıdır. Yaşına uygun sorumluluklarını yerine getirmeyen çocuklar otonom bir kişi olma konusunda zorluk yaşarken özgüven duyguları da zedelenir. Bakıcının görevi çocuğun öz bakım becerilerini geliştirirken yaşına uygun davranmaktır.
Çocuk Bakıcısı Öz Bakım Harici Nelere Destek Olabilir?
Bakıcının görevi öncelikli olarak çocuğun öz bakım ihtiyaçlarını karşılamak, bunların arasında yaşına uygun olanları onun sorumluluğuna bırakmak ve çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimini desteklemektir. Bakıcı bu görevi yerine getirirken temel bazı kriterlere sahip olmalıdır. Örneğin çocuğun yiyebileceği nitelikte yemekleri ve aperatifleri pişirebilir, çocukları okuldan ya da ihtiyaç duyulan başka herhangi bir yerden alabilir, ev ödevlerine yardım edebilir. Çocuğun bakımını üstlenmiş kişi olarak evde gerekli olabilecek hafif temizliği yapabilir. Bakıcının odak noktası çocukla ilgilenmek olmakla birlikte örneğin çocuğun üzerine yemek döküldüğünde kirlenen çamaşırını yıkayabilir. Yatılı bakıcı olması durumunda akşam çocuğu yatağa girmeye hazır hale getirebilir. Bunların yanı sıra bakıcının en önemli görevlerinden biri çocukla oyun oynamaktır. Çocukla eğlenceli bir oyun kurabilir, ona masal anlatabilir, kitap okuyabilir. Kaliteli şekilde geçirilen oyun zamanı, bakıcı ile çocuk arasında kurulacak ilişkinin sağlam olması açısından önemlidir. Öte yandan çocukların daha çok oyun oynarken öğrendikleri de bir gerçektir.
Bunların yanı sıra aile ve çocuk bakıcısı arasında anlaşma olması durumunda bakıcının görevi kapsamına alınabilecek başka konular da vardır. Örneğin market alışverişi yapılması, evdeki diğer bireylerin çamaşırlarının yıkanması, yalnızca çocuk için değil ayrıca aile için akşam yemeği hazırlanması, evin toplanması gibi doğrudan çocuk bakımı kapsamına girmeyen çeşitli konular taraflar arasında konuşularak bakıcı görevi olarak belirlenebilir. Bu noktada ebeveynler bakıcıdan neler beklediğini net şekilde belirtmeli ve bakıcı da bunlara açık şekilde onay vermelidir.
Bakıcım Gelsin olarak en değerli varlığınız olan çocuklarınızı emanet edeceğiniz güvenilir bakıcıyı ararken sizin ve çocuklarınızın ihtiyaçlarını her daim göz önünde bulunduruyoruz!