Çocuk Bakıcısı İçin Oyun Önerileri
Oyun, çocukların dünyasını şekillendiren bir kavramdır. Çocuklar oyun aracılığı ile hissettiklerini ve düşüncelerini dile getirirken çocukların bakımını üstlenen kişiler de kazandırmak istedikleri değerleri oyunlarla rahatça onlara aşılayabilirler. Bu noktada önemli olan çocuğun yaşına, gelişimine, cinsiyetine ve sosyallik seviyesine uygun çocuk oyunları seçebilmektir. Oyunların hem eğlendirebilmesi hem de çocukların gelişimine katkıda bulunabilmesi için bu kriterlerin göz önüne alınması gerekir. Çalıştığı için ya da başka sebeplerle çocuklarının bakımını çocuk bakıcısına devretmek durumunda kalan ebeveynler, çocuk bakıcısının oyun konusunda farkındalık kazanmış olmasına özen göstermelidir. Çocuk oyunları hakkında bilinçli ve kendini geliştirmiş olan bir çocuk bakıcısı, çeşitli oyunlar aracılığı ile çocuğunuzun bilişsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunacaktır.
Çocuklar dünyayı oyunlar sayesinde keşfeder. Dolayısı ile çocuk bakıcısı çocuğun temel ihtiyaçlarını gidermenin yanı sıra gün içerisinde etkinlikler yaparak ve oyunlar oynayarak çocuğun gelişimine katkıda bulunmalıdır. Anne dışında başka bir bireyin çocukla iletişim kurmaya çalışması ilk başta çocuğu tedirgin edebilir. Oyunlar bu durumda da bakıcıların en büyük yardımcısı olur. Bilinçli bir çocuk bakıcısı, oyunların gücünü kullanarak ilk anda çocukla arasında oluşan buz kırma evresini başarı ile geçebilir. Ebeveyn olarak bir çocuk bakıcısı ile yapacağınız görüşmede kriterleri değerlendirirken oyun konusuna da ayrı bir parantez açmanız yararlı olacaktır.
2-3 yaş bebeklikten çocukluğa geçiş evresi olarak değerlendirilebilir. Bu dönemdeki çocuklar meraklı, çok daha enerjik ve hareketlidir. Çocuk bakıcısı tempolu oyunların yanı sıra sakinleştirici oyunlarla da denge kurarak çocuğun gelişimine destek olmalıdır. Yol gösterici olması açısından çocuk bakıcısı için oyun önerileri şöyle sıralanabilir:
İçindekiler
Toplar Hedefe
Bir hedef ve çok sayıda topun yer verildiği bir oyundur. Hedef, hazır alınabilecek bir stant olabileceği gibi mukavva, tahta türevi malzemelerle çocuk bakıcısı tarafından hazırlanan bir düzenek de olabilir. Hedef üzerinde farklı puanlamalara denk gelecek noktalar bulunur. Örneğin, bir mukavva üzerine topun girebileceği büyüklükte ve farklı boyutta daireler çizerek kesebilirsiniz. En küçük daireden büyük olana doğru puan sıralaması belirlenir. Belli bir mesafeden toplar hedeflerden geçirilmeye çalışılır. Toplar bitince puanlar toplanarak skor belirlenir. Toplar hedefe oyunu, çocukların eğlenebileceği aynı zamanda da enerjilerini atabilecekleri bir oyundur. Kasların çalışmasına yardımcı olur ve çocukların el-göz koordinasyonu kurabilmesini destekler.
Balık Yakalamaca
Balık yakalama oyunu için pilli, kurmalı gibi oyuncaklar da bulunur ancak bu oyunu birkaç basit malzeme ile evde çocuk bakıcısı da hazırlayabilir. Oyun için iki adet olta düzeneği, balıklar ve bir zemin gerekir. Olta ile balıkların yakalanmaya çalışıldığı bu oyun eğlenceli olmasının yanı sıra çocuğa pek çok kazanım sağlar. Konsantrasyon becerisi, el- göz koordinasyonu, dikkat toplama gibi becerilerin kazanılmasını sağlar. Balıkları renklendirerek ya da sayılar vererek, renk ve sayı kavramlarını da çocuğa öğretmek mümkün olur. Ayrıca çocuk bakıcısı deniz canlıları ve yaşamları hakkında konuşabilir, çocuğun yeni bilgiler edinmesine katkıda bulunabilir.
Mandalları Eşleyelim
Mandallarla oynanan oyunlar hemen hemen herkesin küçüklüğünden aşina olduğu ve en sevdiği oyunlardan biridir. Geçmişten günümüze oyun kavramı çeşitlenerek gelse de mandalla oynanan oyunlar yerini daima korumuştur. Mandalları eşleme oyunu için çocuk bakıcısının ihtiyacı olan tek şey, renkli mandallar ve mandalları tutturabileceği bir kağıt parçasıdır. Bu malzemelerle oynanabilecek çocuk oyunlarını çeşitlendirmek mümkündür. Aynı renkteki mandallar bulunarak kağıda takılabilir ya da aynı renk mandal ve kağıt eşleştirmesi yapılabilir. Böylece çocuğa renk kavramı öğretilebilir ve eşleştirme becerisi kazandırılabilir. Ayrıca mandalları takmaya çalışması da parmak kaslarının gelişimi için fayda sağlayacaktır.
Heykel Olalım
Heykel oyunu hem yetişkinlerin hem de çocukların oldukça eğlendiği oyunlar arasında yer alır. Oyun müzik eşliğinde başlar. Müzik kapatıldığında çocukların heykel gibi sabit kalmaları istenir. Hareket eden kişi yanmış sayılır. Heykel olalım oyunu, kuralları olan bir oyun olduğu için çocuk kurallara uyma davranışını kazanır. Ayrıca müzik, ritim duygusu gelişir. Müzik kapandığında sabit durması istendiği için denge kurmayı da öğrenmiş olur.
Çocuk oyunları sınırsızdır. Çocuk bakıcısı, çocuğun gelişimine ve yaşına göre oyunları çeşitlendirerek keyifli anlarına eşlik edebilir.
Oyun Çocuk İçin Neden Önemli?
Oyunlar çocukların hayatında hiç de azımsanmayacak kadar büyük bir öneme sahiptir. Oyun, çocuğun eğlenmesini sağlayan bir araç olmanın ötesinde kendini keşfettiği, dünyayı anlamlandırdığı ve duygularını dışa vurduğu bir dildir. Çocukların fiziksel ve bilişsel gelişiminde rol oynayan oyunun pek çok alanda önemi vardır. Çocuk oyunlarının gelişime katkılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Oyun, çocuğun sosyal becerilerinin gelişimine katkıda bulunur. Başladığı bir şeyi bitirebilmenin hazzını yaşayan çocuk kendine güvenmeyi öğrenir. Sosyal hayatın gerçeği olan kazanma ve kaybetme kavramlarını oyun aracılığı ile yaşayarak deneyimler. Belirli kurallar çerçevesinde oynanan oyunlar sayesinde kurallara uyum sağlama becerisi kazanır. Paylaşma ve yardımlaşma gibi sosyal beceriler de yine oyun aracılığı ile çocuğa kazandırılabilir.
- Çocuk oyunlarının fiziksel gelişim üzerindeki etkisi yadsınamaz. Hareket eden, bedenini, ellerini, ayaklarını kullanan çocuğun kasları gelişir. El becerileri, parmaklarını kullanması ve denge kavramı oyun ile gelişir.
- Oyunun en önemli katkılarından biri de eğitici olmasıdır. Bebekler, dünyaya geldikleri andan itibaren uzunca bir süre beyin gelişimleri devam eder. Sünger gibi her bilgiyi çekmeye hazır olan çocuk zıt kavramları, renkleri, sayıları ve şekilleri oyun aracılığı ile öğrenir. Tekrarlanan oyunlar sayesinde de öğrenilen bilgiler pekiştirilerek kalıcılığı sağlanır.
Oyun Çocuğunuzun Yaratıcılığını Destekler
Oyun, çocukların yaratıcılığını güçlendiren en önemli etkinliktir. Çocuk oyunlarının kurgulanmasında düşünsel ögeler de devreye girer. Böylece çocuklar hayal kurmanın ve yaratıcı düşüncenin kapılarını oyun sayesinde aralayabilir. Çocuk bakıcısı oyun seçimi yaparken çocuğun yaratıcılığını geliştirebileceği, hayal gücünü kullanabileceği oyunlar tercih etmelidir. Lego, puzzle türü oyuncakların yanı sıra drama, beyin fırtınası gibi tekniklerden faydalanarak çocuğun yaratıcılığını destekleyebilir.
Çocuğunuz Oyun Yoluyla Enerjisini Boşaltır
Çocuklar doğaları gereği enerji doludur ve çok hareketlidir. Enerjisini atamayan çocukta saldırganlaşma, akran zorbalığı, dikkat dağınıklığı ve ekran bağımlılığı gibi istenmeyen durumlar baş gösterebilir. Oyun, çocukların enerjisini boşaltmaları için en büyük yardımcıdır. Çocuk bakıcısı, tempolu oyunlar tercih ederek çocuğun enerjisini dışarı atmasına yardımcı olabilir. Gün sonunda yorulan çocuk, sağlıklı bir uyku süreci geçirerek ertesi güne açık bir zihinle uyanabilecektir.
Oyun Çocuğunuzu Daha Yakından Tanımanızı Sağlar
Çocuklar anne ve babaları ile oyun oynamaktan hoşlanırlar. Zaman zaman da ebeveynlerini oyunun dışında tutmak isteyebilirler. Oyunun içinde yer alarak, bazen de dışardan çocuğunuzun oyun oynayış şeklini gözlemleyerek onu daha iyi tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Çocuğunuzun dile getiremediği duygularını oyunlar sayesinde anlamlandırabilirsiniz. Çocukla uzun süre vakit geçirme imkanı olan çocuk bakıcısı, oyun içerisinde çocuğu gözlemleyerek psikolojik gelişimi hakkında ebeveynleri bilgilendirebilmelidir.
Ebeveynler için en zor kararlardan biri çocuğu için özverili bir çocuk bakıcısı seçimi yapmaktır. Tecrübeli ve eğitimli olmasının yanı sıra çocuklarınızı en az sizin kadar önemseyen bir çocuk bakıcısı için bizimle Bakıcım Gelsin üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Bakıcım Gelsin, farkındalık kazanmış ve çocuk oyunları konusunda bilgisi olan profesyonel çocuk bakıcısı havuzu ile ihtiyaçlarınıza cevap vermeyi amaçlar.