Çocuklar için Evde Alınabilecek Güvenlik Önlemleri
Çocukların güvende olması, ebeveynleri için çok önemlidir. Her biri, onların zarar görmemesi için elinden geleni yapar. Çocukları bekleyen tehlikeler genelde dışarıda gibi görünsede, onları evin içinde de bekleyen pek çok tehlike vardır. Öyle ki, 112 acil servisine bildirilen ev kazası vakalarının %87’si çocuklarla ilgilidir.
Çocuklar, emekledikleri andan itibaren tehlikelere daha açık hale gelirler. Bu durum, evde de böyledir. Onların tehlikelerle karşı karşıya kalmasını önlemek ise sizin elinizdedir. Evde uyulması gereken güvenlik önlemleri ev kazalarını engellemeye yardımcı olur.
Çocukların en çok vakit geçirdiği yerlerden biri odalarıdır. Burası oyun oynadıkları alan olmakla kalmayıp, aynı zamanda uzun uyku saatlerinde de bulundukları yerdir. Bu yüzden, işe bu odayı güvenli hale getirmekle başlayabilirsiniz.
- Çocuğunuz için çok fazla eşyanın olmadığı, minimal bir dekorasyona sahip uyku alanları oluşturmalısınız.
- Uyuyacağı karyolayı seçerken iyi bir şekilde araştırma yapmalısınız. Karyola alacağınız veya yaptıracağınız zaman, mobilyasında hiçbir şekilde kurşun bazlı boya kullanılmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bu tip boyalar, bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
- Karyolanın kenarında bulunan korkuluk parmaklıklarının arasında en fazla 6 cm aralık olmalıdır. Ayrıca bu parmaklıkların uç ve kenar kısımlarının yuvarlak hatlara sahip olmasına da dikkat edilmelidir.
- Odasındaki yatağın yerini seçerken pencere, lamba ve priz çevresi olmamasına özen göstermelisiniz.
- Bunun dışında çocuğunuzun uyku sırasında giyeceği pijamanın sıkı değil, rahat olmasına dikkat etmelisiniz. Yani çocuğunuz uyku sırasında mümkün olduğunca iyi hissetmelidir.
Mutfağınızı Güvenli Hale Getirmek Çok Önemli
Günün büyük bölümünün içinde geçtiği mutfak, barındırdığı bazı aletler sebebiyle çocuklar için güvenli olmayan bir yer haline gelebilir. Bu alanda sıkı önlemler alarak çocuklarınızı koruyabilirsiniz.
İşte bu önlemlerden bazıları:
- Bıçak, çatal, makas gibi cisimleri bir çekmece veya dolapta saklamalı, onların olduğu dolabı her zaman kilitli tutmalısınız. Eğer kilitleyemiyorsanız, bu malzemeleri çocuğunuzun ulaşamayacağı yükseklikte saklamalısınız. Tehlikenin farkında olmayan bir çocuk, bu kesici ve delici aletlerle ciddi yaralanmalara sebep olabilir.
- Yemek yaparken dikkatli olmalı, pişen veya kaynayan bir şeyi ocak üstünde bırakmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, ocak için korumalık da kullanabilirsiniz.
- Kibrit, çakmak gibi yanıcıları ve temizlik amacıyla kullanılan kimyasal maddeleri de kilitli dolaplarda muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
- Buzdolabının dışında bulunan küçük magnetler, bebekler ve çocuklar için tehlike arz edebilir. Bu magnetleri bir süre kullanmamanız bir tehlikenin daha önüne geçmenizi sağlayacaktır.
- Buzdolabı içerisindeki bazı cisimler tehlikeli olabilir. Dolapta bulunan cam materyaller düşme ve kırılma, ilaçlar ise çocuğunuzun bulup içmesi ihtimalinden dolayı tehlikelidir. Ayrıca, çocuğunuzun alerjisi olduğu bir besini de bilmeden yeme riski vardır. Bu sebeple, onun dolabı açmasını imkansız hale getirecek dolap kilitleri edinebilirsiniz.
Banyo ve Tuvaletlerde Nasıl Önlemler Alınabilir?
Evin neredeyse her bölümünde olduğu gibi, banyo ve tuvaletlerde de tehlikeleri önlemek sizin elinizdedir. Nasıl mı?
- Banyolardaki en riskli alanlardan biri küvetlerdir. Boğulma tehlikesiyle karşılaşmamak için, içi dolu küvetin yanında bir bebeği ya da çocuğu asla yalnız bırakmamalısınız.
- Açık olduklarında çocuklar için tehlikeli olan saç kurutma makinesi, saç düzleştirici, tıraş makinesi gibi cihazları ve jilet gibi kesici aletleri dışarıda bırakmamalısınız. Ayrıca, kullanmadığınız zamanlarda şofbenin de kapalı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Makyaj malzemesi, parfüm, deodorant, tıraş losyonu gibi kimyasal içeren maddeler çocuklar için zararlıdır. Bu yüzden, böyle malzemeleri onların ulaşamayacağı yerlerde saklamalısınız.
Ayrıca, bebeğinize yaptıracağınız banyonun sağlıklı olması için bazı şartların oluşması gerekir. Eğer bebeğinize banyo yaptırmaktan korkuyorsanız, doğru adımları atarak banyo sürecini keyifli bir hale getirebileceğinizi unutmayın.
Bebeğinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığı 45 dereceden fazla olmamalı, derinliği 5-6 cm civarında; bebeğin omuzlarını aşmayacak kadar olmalıdır. Banyoyu yaptırdığınız odanın sıcaklığı ise 22-26 derece arasında olursa, bebeğinizi hem korumuş hem de rahat bir şekilde banyo yapmasını sağlamış olursunuz.
Alabileceğiniz Diğer Önlemler Nelerdir?
Evde uyulması gereken güvenlik önlemleri bunlarla sınırlı değildir. Bebekler ve çocuklar, pek çok bölümü olan evin her odasında dolaşır. Bu sebeple, onları koruyabilmek için evin her yerinde güvenlik önlemleri almanız gerekir.
- Bir evin çocuklar için en tehlikeli yerleri pencere ve balkonlardır. Her ihtimali göz önünde bulundurmalı, pencere ve balkonlarda korumalık önlemleri alınmalıdır.
- Prizler, çocukların ilgisini çeker. Elektrik yüklü olan bu bölümlerden onları uzak tutmanız gerekir. Onları prizlerden koruyabilmek için priz koruyucu edinebilirsiniz.
- Prizde takılı şarj aleti bırakmamaya özen gösterin. Ondaki tehlikeyi anlayamayan bir bebek, şarj kablosunu ağzına alarak tehlikeli bir durumla karşılaşabilir.
- Sehpa, masa, komodin ve benzeri eşyaların sivri köşelerini koruyucu ile kapatmalısınız.
- Herhangi bir sallantı anında üzerine düşmemesi için evinizde bulunan kitaplık, dolap gibi düşme riski olan eşyaları mutlaka sabitlemelisiniz.
Eğer tüm önlemleri almanıza rağmen içiniz rahat etmiyorsa Bakıcım Gelsin’in çocuk bakıcısı hizmetinden yararlanabilirsiniz. Eğer hem siz hem de eşiniz çalışıyorsa, bebek bakıcısı sayesinde gözünüz arkada kalmadan işinize gidebilirsiniz. Bakıcım Gelsin, alanında uzman bakıcıları ile sizi bekliyor!