Hasta Bakıcısının Görevleri Nelerdir?
Herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalındığı durumunda kendi öz bakımını yerine getirmeyecek veya hareketliliği az olan kişileri bakımlarını yapmakla görevli olan kişilere hasta bakıcısı deniliyor. Dünya nüfusunun giderek yaşlandığı göz önüne alındığında hasta bakıcılığına olan ihtiyaç da giderek artıyor.
Hasta bakıcısı ve hasta bakıcısının görevleri nelerdir hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Günümüzde hasta bakıcıları hem devlet kadrolarında hem de özel sektörde çalışabilen hasta yaşlı bakımlarıyla ilgileniyor.
Hasta Bakıcı Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz: https://www.bakicimgelsin.com/hasta-bakicisi/
İçindekiler
Hasta Bakıcı Nedir?
Hasta bakıcıları, sağlık sorunları nedeniyle kendi bakımlarını yerine getirmeyen kişilere gerek tedavilerini devam ettirmelerinde gerekse günlük hayatta yardımcı olmakla görevli olan kişilerden oluşuyor. Hem hastanede hem de evlerde hizmet verecek olan bu kişiler gerekli eğitimi almış olmaları gerekiyor.
Örneğin, hasta bakıcı kişinin geçirdiği bir operasyon veya ameliyat sonrasında bakıma ihtiyaç duyan yatalak yaşlı veya kendi bakımlarını yerine getirmeyen hastalara refakat ediyor. Ayrıca doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişi olarak biliniyor.
Hasta Bakıcı Ne İş Yapar?
Hasta bakıcı mesleği elemanları hastalara gerek hastanede gerek evlerde ve gerekse yaşlı bakım merkezlerinde birçok konuda yaşlılara refakat eder. Refakatçi olduğu kişinin tedavisi gereği kullanması gereken ilaç ve serumları hastaya verir. Ayrıca öz bakım becerilerini kaybetmiş yaşlı ve hastalara bu hizmetleri sunuyor. Diğer bir yandan bazı hasta bakıcıları refakat ettiği kişilerin diğer ihtiyaç ve isteklerini de karşılıyor.
Hasta Bakıcının Sorumlulukları Nelerdir?
Bakıma muhtaç olan hastalara refakat eden hasta bakıcıların dikkatle ve sabırla yerine getirmesi gereken birçok görev ve sorumluluklar bulunuyor.
Bu sorumlulukları söyle sıralayabiliriz;
- Hastaların kullanması gereken ilaçları takip ederek ilaçların doğru zamanda ve doğru dozda alınmasını sağlamak.
- Hastanın pansumana yapmak.
- Hastanın tuvalete gitmesine, yemek yemesine, üstünü değiştirilmesine ve kişisel temizliği yapmasında yardımcı olmak.
- Hastanın doğru pozisyonlarda yatışını sağlamak.
- Doktorun talimatlarına göre hastanın rahatına göre yatağını ayarlamak hastanın odasının temiz ve havadar olmasını sağlayarak temizliğini sağlamak.
- Gerektiği durumlarda ilk yardım uygulamasını da yapması gerekir.
Hasta Bakıcısı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Bakıma muhtaç yakınınız için hasta bakıcısı seçerken çok dikkatli olunması gerekiyor. Güven içerisinde, huzurlu yaşamak için işini severek yapan profesyonel eğitim almış kişiler arasından seçim yapılması gerekir.
Portföyümüze belirli ön elemeler yaparak aldığımız bakıcı adaylarımızın daha güvenilir olmasından dolayı hasta bakıcı ihtiyacınız için bizden destek alabilirsiniz. Hasta bakıcıları davranışları, konuşmaları ve beden dili ile yanlarında oldukları hasta kişiyi mutlu etmesini bilmelidirler. Hasta bakıcısının profesyonel olmasının yanında hastanın hayatının devam etmesi ve iyileşebilmesi açısından da oldukça önemlidir.
Hasta bakıcısı seçilirken dikkat edilmesi gereken başlıca konular aşağıdaki gibidir;
- Hasta bakıcısı, hastayı çok iyi derecede tanıyacak kapasitede olması gerekir.
- Hastanın fiziksel veya ruhsal rahatsızlığıyla ilgili tüm detayları bilmesi gerekir.
- Hastanın kullanması gereken ilaçların ne zaman ve ne ölçüde verileceğine dikkat etmesi gerekir.
- Hastanın odasını mutlaka havalandırması gerekir.
Hasta Bakıcısı Bilmeniz Gereken İpuçları
Hasta bakıcılığı bakıma muhtaç kişinin hastalığına göre değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalıklarda uzun süreli bakıma gerek duyulmuyorsa da bazı hastalıklarda ise uzun süre bakım ihtiyacına gereksinim duyulabilir. Hasta bakıcılığı yapacak kişilerin bu konularda hazırlıklı olması gerekir. Hasta bakıcıların belirli görevleri yerine getirmesi hasta için hayati önem taşımaktadır.
Hasta bakıcıların görev ve sorumlulukların aksatıldığı durumlarda ise hayati tehlike de söz konusu olabilmektedir. İşini iyi yapan ve mutlaka hasta bakımında tecrübeye sahip olan hasta bakıcıları tercih edilmelidir.
Hasta Bakıcısında Aranan Özellikler Nelerdir?
Hasta bakımı herkes tarafından yapılamayacak ve kolay olmayan bir iştir. Bundan dolayı hasta bakıcısı seçilirken gerçekten hastalarla özveri ile ilgilenebilecek ve onların yaşadıkları sorunlarla sabırla başa çıkabilecek kişilerin tercih edilmesi gerekiyor. Bu sayede sürekli olarak hasta bakıcınızı değiştirmek durumunda kalmazsınız.
Hasta bakıcısında bulunması gereken temel özellikler şunlardır;
- Hastaların bakımını özenli ve severek yapmalıdır.
- Hasta bakıcısı hastalara ve yaşlılara karşı sabırlı olunmalıdır.
- Hastaların ilaç takibi çok sıkı bir şekilde yapmalıdır.
- İlaçların nasıl kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
- Hasta bakıcılığı yapacak kişilerin özellikle tecrübe sahibi olması gerekir.
- İğne yapımı, pansuman, yara bakımı gibi konularda bilgisi olmalıdır.
- Yatalak hastalara bakacak olan hasta bakıcıların kişisel bakım ve alt değiştirme konularında çok tecrübeli olmalıdır.
- Hastaların psikolojik ve ruh hallerine göre hareket etmelidir.
- Hasta bakımı dışında talep edilen işleri de yapabilecek kapasitesi olması gerekir.
- Çalışma saatlerine dikkat edecek ve güvenilir bir profile sahip olmalıdır.
- Evde yatılı kalması durumunda evdekilerle uyum sağlamalıdır.
Hasta Bakıcısı Maaşları Ne Kadardır?
Günümüzde ailesinde bakıma ihtiyaç olan yaşlı aile bireyleri için bakıcı hizmeti alınıyor. Hasta bakıcı fiyatları bakıcı seçeneklerine göre değişebiliyor. Bakıcının çalışma şeklinin gündüz veya yatılı olması maaş aralığının da değişmesine neden oluyor. Yatılı bakıcılar bütün gün hizmet sundukları için alacakları ücretler de daha yüksek olabiliyor.
Yatalak hastalara bakan hasta bakıcıların fiyatları diğer hasta bakıcılarına göre daha yüksek oluyor. Çünkü yatalak hastalarının ilaç takibi, ilaç verilmesi ve alt temizliği gibi ihtiyaçları oluyor. Tüm bu sorumluluklar da hasta bakıcısı tarafından üstlenildiği için maaş belirlenirken bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Bakıcım Gelsin’e ulaşarak ihtiyacınız olan seçme ve yerleştirme hizmetini kolay bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca bakıcıların eğitim durumu, tecrübesi, vereceği hizmetler, çalışma süreleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Firma tarafından müşterilere gönderilen hasta bakıcıların görüşmesi esnasında da fiyat talepleri belirtilebilir. Fiyat konusunda anlaşmaya varılması durumunda hasta bakıcısının işe başlamasına sağlayabilirsiniz.
Hasta Bakıcısı Çalışma Saatleri Nasıldır?
Gündüz hizmet veren hasta bakıcıların mesai saatleri 8 ile 9 saat arasında değişiklik gösterebiliyor. Bazen talebe ve tercihe bağlı olarak sabah 8 akşam 5 olarak da değiştirilen mesai saatleri içerisinde hastanın günlük bakımları ihtiyaçları hasta bakıcı tarafından yapılıyor. Hastanın ilaçları, egzersizleri, sabah kahvaltısı, kişisel temizliği, tıraşı, banyosu gibi hizmetler hasta bakıcısı tarafından yapılan işlemlerdir.
Eğer hasta bazı kişisel ihtiyaçlarını kendisi giderecek konumda ise hasta bakıcı hastaya arkadaşlık ederek onun problemleri ile ilgileniyor. Ayrıca psikolojisinin iyiye yönlendirebilecek telkinlerde de bulunması gerekir. Yatılı hasta bakıcıları ise 24 saat mesai usulü hizmet veriyorlar. Hasta bakıcısı, hastanın yakında olarak olabilecek tüm durumlarda müdahale edebilme yeteneğine sahip olması gerekiyor.
Örneğin, solunum cihazından bağlı olan hastaların yaşamına devam ettirecek bir hasta bakımı sağlanıyorsa solunum cihazı ve oksijen tüpünün nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunması gerekiyor. Hayati durumlarda hasta bakıcı hastayla aynı odada bulunarak sürekli olarak hastayı kontrol altında tutulması gerekir. Hastanın kontrol altında tutulması konusunda bir risk yoksa hasta ile bakıcı ayrı odalarda kalabilirler. Bakıcım Gelsin tam ve yarı zamanlı çalışabilecek personel ihtiyacınıza yönelik çözümler sunuyor.