Hasta Yaşlı Bakıcı Yardımcılarının Kişisel Hijyen Uygulamaları
Hasta ve yaşlı bakımı ihtiyacınız olabildiği gibi hem hasta hem de yaşlı olan sevdiklerinize bakım konusunda ekstra ihtiyaç duyabilirsiniz. Her hasta yaşlı bakıcısı yaşlı bakımı yapamayacağı gibi yaşlı bakımı konusunda tecrübeli olan kişiler de her hastaya bakamaz. Sizlere verdiğimiz her hizmette detaylara önem veriyoruz ve bakıcılarımızı belirli kriterlere göre kategorize ediyoruz. Alanında uzman danışmanlarımızla sizlere en uygun özelliğe sahip bakıcılarımızı sunuyoruz.
Hasta bakımı denildiğinde akıllara yatalak, psikolojik hastalık ya da birçok kaza gelebilir. Alanı geniş olan hasta bakımına bir de yaşlılık eklendiğinde özel bir uzmanlık gerektirir. Hasta ve yaşlı olan sevdiklerinizin bakımı için bu anlamda profesyonel bir destek almanız zorunlu hale gelebilir. Erkek ya da kadın hasta ve yaşlılarınız için farklı talepleriniz olabilir. Hasta bakıcı cinsiyetinden fiziksel gücüne, deneyiminden yaşına kadar istediğiniz kriterlere sahip olmasını isteyebilirsiniz.
Hasta bakıcı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: https://www.bakicimgelsin.com/hasta-bakicisi/
İçindekiler
Hasta Yaşlı Bakıcısı Kimdir?
Hasta ve yaşlı olan kişilerin içerisinde bulundukları durumu hafifletmek, iyileşme sürecine katkı sunmak, deneyimlerini hasta bakımı için kullanmak iyi bir hasta yaşlı bakıcısı olmayı gerektirir.
Bakıcılık alanında sadece hasta ve yaşlı bakımı üstlenen kişilere hasta yaşlı bakıcısı denir. Bu konuda eğitim almış ya da uzun süreli tecrübeye sahip olmuş bakıcıları bulmak oldukça zordur. Biz, kriterlerimizi en iyi bakıcılardan yana kullanıyoruz ve sizlere daha iyi hizmet sunmaya özen gösteriyoruz.
Hasta Yaşlı Bakıcısı Sorumlulukları Nelerdir?
Hasta ve yaşlı bakıcısının sorumlulukları hastadan hastaya göre farklılık gösterebilir. Tamamen felçli, kısmi felçli, kaza sonucu uzvunu kaybeden, engelli, Alzheimer hastası, Parkinson hastası, organlarını kaybeden hastalar, psikolojik sorunları olan hastalar bakıma ihtiyaç duyar. Bu anlamda bakıcının hastalık hakkında bilgi sahibi olması ve yaşa bağlı oluşabilecek etkileri iyi bilmelidir.
Hasta yaşlı bakıcısı sorumlulukları;
- Hastalık hakkında bilgili olmak
- Tecrübeli olmak
- Hijyen kurallarına önem vermek
- Hasta kişisel bakımını hoşgörü ile yapmak
- Sabırlı olmak
- Yeterli fiziki güce sahip olmak
- Hastaya moral verebilmek ve iletişimi güçlü olmak
- Hasta yakınlarına ve gerektiğinde doktora doğru bilgi vermek
Hasta yaşlı bakıcısının hastane tedavisinde refakatçi kalması durumları olabilir. Bir insan sorumluluğundan bahsederek ne denli hassas olunması gerektiği bilincini vurguluyoruz. Alanında eğitimli, hasta ve yaşlı bakımı konusunda tecrübe sahibi bakıcılardan destek alarak iyileşme sürecine katkı sağlayabilirsiniz.
Hasta Yaşlı Bakıcı Yardımcılarının Kişisel Hijyen Uygulamaları Nasıl Olmalıdır?
Bazı hastalıkların hastada asabiyet yapması ya da ağrılı süreçler geçirmesi muhtemel kabul edilir. Hastalığı bilmeyen tecrübesiz bakıcıların daha az hoşgörülü ve sabırlı olması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Hastalık hakkında bilgi sahibi olan bakıcılarımızı yönlendiriyor, sorunsuz bir bakım süreci geçirmeniz için destek veriyoruz. Hasta yaşlı bakıcınız için yardımcı elbette daha kaliteli bakım için şarttır.
Özellikle yatalak, felçli, obezite ya da zor hastalığa sahip olan yaşlı sevdiklerinizin bakım sırasında tek kişi yeterli olmayabilir. Fiziksel özelliklerin yeterli olmadığı bu durumlarda bakıcınıza bir yardımcı almalısınız. Yardımcı bakıcı sürekli olarak hijyenine özen göstermelidir. Hijyen uygulamalarında elleri, tırnakları, kıyafeti ve genel temizliği dikkat edilmesi gereken kurallar arasındadır.
Hasta Yaşlı Bakıcısı Görevleri Nelerdir?
Hasta yaşlı bakıcısının görevleri hastanızın durumuna göre değişebilir. Bazı yaşlı olan hastalarınız için sadece ilaç rutinini takip etmek gerekirken bazı hastalarda bu işlemin çok daha fazlasından söz etmek mümkün olabilir. Bakım esnasında yapılacak uygulamalardan kişisel ihtiyaçlara kadar hastalar arası farklılıklar söz konusudur. Haliyle görevlerin değiştiği bu bakım işleminde bakım zorluğuna bağlı tercihler yapılmalıdır.
Hasta yaşlı bakıcısı görevleri;
- Hasta beslenme düzeni
- Hasta kişisel bakım; banyo, tuvalet ihtiyacı, tırnak bakımı vs.
- Hasta yaşlı bakıcısının ve yardımcısının hijyeni
- Güçlü fiziki özelliklere sahip olması
- Eğitimli olması
- Tecrübeli ve referanslı olması
- İlaçlar hakkında bilgi sahibi olması
- Hastalık hakkında bilgi edinmeli
- Hastalığın yaşlılıkta etkileri gözlemlenmeli
- Hasta yakınlarını her konuda haberdar etmeli ve rapor vermeli
Hasta yaşlı bakıcısı olmanın getirdiği sorumluluklar diğer bakım işlerinden farklıdır. Yetişkin olan bir kişinin bakımı elbette daha yorucu ve zordur. Bu nedenle kişiyi fiziki ve ruhsal yorabilen bu bakım işleminde hasta yaşlı bakıcısının sabırlı olması önceliklidir. Hasta yakınlarının da bu anlamda olumlu iletişim kurması hasta yaşlı bakıcısının işini özveriyle yapmasına destek olur.
Yaşlı Bakıcı Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz: https://www.bakicimgelsin.com/yasli-bakicisi/
Kişisel Hijyen Nedir?
Kişisel hijyen; kişinin öz bakımını ifade eden bir kavramdır. Kişilerin rutin temizliklerini yapmalarının yanı sıra bazı durumlarda daha fazla özen göstermeleri kişisel hijyen için oldukça önemlidir. Hasta yaşlı bakımında beslenme öncesi ve sonrası hassas, direnci düşük, bağışıklığı az olan hastalar için daha hijyen olması gerekir. Yetişkinlerin tuvalet ihtiyacı sonrası ise hem hasta hem de bakıcı için temizlik hayati bir görevdir.
Kişisel Hijyen Kuralları Nelerdir?
Kişisel hijyen kurallarına uymak her birey için zorunludur. Kendisini ihmal eden ya da kişisel bakımına özen göstermeyen kişilerin hangi bakım işlemi olursa olsun çalışmaması en uygun olanıdır. Biz, bakıcılarımızın öncelikle hijyen kurallarına özen gösterip göstermediğine dikkat ediyoruz. Hasta yaşlı bakımında kişisel bakımı yaparken eldiven kullanılması, maske takılması bakıcı ve hasta sağlığı için önemli kurallardır.
Kişisel hijyen kuralları;
- Her gün duş alınmalı
- Hasta bakımı sonrası ve öncesi eller temizlenmeli
- Dezenfektan kullanılmalı
- El ve vücut temizliğine özen gösterilmeli
- Saç bakımına ve ayak hijyenine özen gösterilmeli
- Sigara kullanılmamalı
- Rahat bir çalışma için kirli kıyafetler hemen değiştirilmeli
- Ağız bakımına özen gösterilmeli
- Hastalık durumunda diğer kişiler bilgilendirilmeli
Kişisel hijyen kurallarına her birey uymalı ve ihmal edilmemelidir. Özellikle bakım konusunda hijyen kurallarına uymamak beraberinde mikrobiyal hastalıkların yayılmasına neden olur. Bakterilerin çoğalması ise zaten bağışıklığı düşük olan yaşlı hastalarımız için tehdit oluşturur. Hastaların ameliyat sonrası enfeksiyon sorunları olmaması adına özel bir bakıma ihtiyaç duydukları bir gerçektir.
Kişisel Hijyen Nasıl Olmalıdır?
Kişisel hijyen sadece kişinin kendi öz bakımı değildir. Kişisel hijyene dikkat ederken bakımını üstlendiğiniz hastanın da kişisel bakımını ihmal etmemeniz gerekir. Hastalığın ve mikropların bulaşıcı olabilme ihtimaline karşın yaşlı hasta bakıcısının hem kendine hem de bakımı üstlendiği kişiye bakması gerekir. Kişisel bakım yaşam koşullarının da temiz olmasını gerektirir. Pis olan bir ortamın derhal temiz, steril ve mikroplardan arındırılmış olması da kişisel temizliği etkileyen faktörlerdir.
Kişisel Hijyeni Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kişisel hijyeni yaşam koşulları etkiler. Pis bir tuvalet, banyo ya da yemek yapılan alan beraberinde kirli bir ortamın oluşmasını hızlandırır. Dışarıdan gelindiğinde ayaklar nedeniyle gelen bakterilerin ortadan kaldırılması için sürekli olarak ayakların ve ellerin temiz tutulması önceliğiniz olmalıdır. Duş alarak, saçlarınızı ve ellerinizi temiz tutarak kişisel bakımınıza başlayabilirsiniz.
Özellikle bakıcılarımızın bu anlamda hassas olmaları hastanızın hijyenik bir ortamda bakılmasını kolaylaştırır. Hijyeni etkileyen en önemli faktör insan ilişkileridir. İnsanların genel hijyenine dikkat etmesi toplum olarak temiz bir ortam oluşturmayı sağlar. Hastanızın yaşam koşullarını temiz tutmak adına her işlem sonrası kişisel hijyenine özen gösteren bakıcılarımız hizmet veriyor.